ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Ένας από τους μεγαλύτερους - σε προσφορά - συλλόγους του Πειραιά, και όχι μόνο, είναι ο Γυμναστικός ΝαυτικόςΌμιλος "ΑΡΗΣ". Ο σύλλογος μπορεί να ιδρύθηκε το 1973, η ιστορία του και η προσφορά του όμως έχουν το ουσιαστικό τους ξεκίνημα 75 χρόνια πριν. | http://www.arisnikeas.com

Ένας από τους μεγαλύτερους – σε προσφορά – συλλόγους του Πειραιά, και όχι μόνο, είναι ο Γυμναστικός ΝαυτικόςΌμιλος ΑΡΗΣ“. Ο σύλλογος μπορεί να ιδρύθηκε το 1973, η ιστορία του και η προσφορά του όμως έχουν το ουσιαστικό τους ξεκίνημα 75 χρόνια πριν. Ήταν το 1924, όταν Μικρασιάτες πρόσφυγες, που ήθελαν να συνεχίσουν τον αθλητισμό στο νέο τους τόπο, ίδρυσαν την ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΡΗ.

Ο ΑΡΗΣ μέσα από δυσκολίες, πολέμους, εμφυλίους, συνέχισε την πορεία του και την περίοδο 1952-1953 ιδρύει τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ. Στις αρχές του ’60 γίνονται συνεχείς συγχωνεύσεις ομάδων, λόγω έλλειψης παραγόντων και χρηματοδοτών. Έτσι ο ΑΡΗΣ ξεκινάει συζητήσεις με την “Άμυνα Νικαίας”. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και απόρριψη της αρχικής ιδέας να μετονομαστεί η ένωση αυτή σε “Σπάρτακο Νικαίας”, αποφασίζεται κατόπιν ψηφοφορίας, το όνομα του νέου συλλόγου να είναι “Ιωνικός Νικαίας”, ώστε να θυμίζει και τις αξέχαστες πατρίδες από την Ιωνία της Μ. Ασίας.

Περνούν 10 χρόνια και έρχεται το σχίσμα. Αιτίες υπήρχαν πολλές, η αφορμή για τη διάσπαση όμως δίνεται από την παραχώρηση δύο μεγάλων πετοσφαιριστών στον Ολυμπιακό του Γουλανδρή, για δημιουργία καλών σχέσεων και απόκτηση ποδοσφαιριστών. Οι αθλητές αυτοί ήταν ο Στέφανος Πολύζος και ο Βασίλης Γαλάκος που διέπρεψαν με τις ομάδας τους και την Εθνική.

Νέο Ξεκίνημα

Έτσι οι διαφωνούντες σύμβουλοι αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα νέο σύλλογο, ο οποίος θα καλλιεργεί όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα, πλην του ποδοσφαίρου. Επανιδρύεται λοιπόν ο ΑΡΗΣ, όχι σαν Α.Σ. (αθλητικό σωματείο) πλέον, αλλά σαν Γ.Ν.Ο.Ν. (Γυμναστικός Ναυτικός Όμιλος Νίκαιας). και το 1973 εκλέγει Δ.Σ. και δημιουργεί τμήματα Πάλης, Άρσης Βαρών, Πυγμαχίας, Επιτραπέζιας Αντισφαίρσης, Σκάκι, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Στίβου, Κολύμβησης, Μπάσκετ, Βόλεϋ, Υδατοσφαίρισης, Χαντ-μπωλ (λίγο αργότερα), Ξιφασκίας, Κωπηλασίας και Ποδηλασίας (τα δύο τελευταία βρίσκονται σε αδράνεια). Στις εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ. Νίκαιας “Πλάτων” λειτουργεί πλέον μια ολόκληρη αθλητική κυψέλη, που σήμερα φτάνει ν’ αριθμεί πάνω από 3.000 αθλητές – αθλήτριες, τους οποίους διδάσκουν – προπονούν 40-50 επαγγελματίες προπονητές.

Από το ’80 ως το ’90 ο ΑΡΗΣ βρίσκεται μέσα στα 10 ΠΡΩΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ που καλλιεργούν τμήματα ερασιτεχνικού αθλητισμού και από το ’90 ως σήμερα στα 5 πρώτα και γι’ αυτό το λόγο έχει τιμηθεί επανειλημμένα από την πολιτεία. Το 1995 κατέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία του την 1η ΘΕΣΗ μεταξύ 2.200 ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Χαλκίδης, πρόεδρος του ΑΡΗ, ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος και μετέχει σ’ όλα τα Δ.Σ. από το 1973 έως σήμερα.

Κατά την πολυετή του πορεία ο σύλλογος έχει αξιωθεί να δει τους αθλητές του αγωνιζόμενους στα Εθνικά συγκροτήματα, να κατακτούν από πανελλήνιες μέχρι Παγκόσμιες νίκες. Απόδειξη αυτών, ο μεγάλος αριθμός των βραβευμένων κατ’ έτος αθλητών (περίπου 80). Ο σύλλογος δεν μένει όμως μόνο στον αγωνιστικό αθλητισμό, αλλά σκοπό και στόχο έχει, συγχρόνως με την καλλιέργεια του σώματος να δώσει και κοινωνικά ερείσματα στην νεολαία της περιοχής. ‘Έτσι προσπαθεί μέσα από εκδηλώσεις πολιτιστικές και γενικότερα κοινωνικού επιπέδου, να φτάσει στην αρχαία ρήση “νους υγιής εν σώματι υγιεί”.

Προσπάθεια του να δώσει το στίγμα ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο νίκη, αλλά η χαρά της συμμετοχής και της προσπάθειας. Είναι η χαρά της αγάπης και της αφοσίωσης στον άνθρωπο. Είναι η χαρά της τιμής και της καταξίωσης.

Κατ’ επανάληψη έχει δώσει αγώνες για ενίσχυση παιδιών από χώρες που έχουν πληγεί είτε από πείνα είτε από πολέμους. Αθλητές έχουν λάβει μέρος στην εκστρατεία κατά του AIDS.